Dostupni linkovi

Vučić: Izetbegovićeva izjava ima dalekosežne posledice


Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić, Sarajevo
Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić, Sarajevo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

"Reč je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posledicama, mnogo je ozbiljniji njegov intervju nego što iko u Srbiji u ovom trenutku može da saglrda. Mi ćemo to da sagledamo iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju", rekao je Vučić.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele (Deutsche Welle) Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će Bosna i Hercegovina u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Vučić je danas rekao da će Srbija tek odlučiti šta će biti njen odgovor na ove izjave i podsetio da je za četvrtak zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednsot.

On je rekao da Izetbegovićev intervju Dojče veleu "donosi brojne promene u dugoročnom smislu".

"Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova... i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šolkjicu kafe i ratluk... Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov", kazao je Vučić posle susreta za članovima Udruženja ; porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

XS
SM
MD
LG