Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tramp: Napredak u trgovinskim pregovorima sa Japanom i Australijom


Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je napravljen veliki napredak u pregovorima o trgovini sa liderima Japana i Australije.

On se na marginama samita lidera Azije (ASEAN) u Manili sastao sa japanskim i australijskim premijerom Šinzo Abeom i Malkolmom Turnbulom.

Američki predsednik novinarima je rekao da su trojica lidera razgovarala i o tenzijama na Korejskom poluostrvu, uključujući balističke testove Pjongjanga.

Turnbul je izjavio da se "nesmotrenost" Severne Koreje mora zaustaviti, dok je Abe rekao da je obezbeđivanje regionalnog mira i stabilnosti najveći izazov kada je reč o Sjevernoj Koreji.

Iz Bele kuće je nakon sastanka saopšteno da su lideri potvrdili posvećenost održavanju maksimalnog pritiska na Pjongjang, u naporima da se Korejsko poluostrvo denuklearizuje.

"Lideri su razgovarali i o proširenju bezbednosne saradnje na odvraćanju Pjongjanga od razvijanja nuklearnog programa, kao i na polju odbrane od severnokorejske agresije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Tramp, Turnbul i Abe razgovarali o "slobodnoj i otvorenoj" trgovini u indo-pacifičkom regionu, kao i o potrebi za "poštenom i recipročnom trgovinom".

Među prvim potezima Trampa po dolasku na čelo SAD, kome je tokom predizborne kampanje spoljna trgovina bila jedna od ključnih tema, bilo je povlačenje iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP). Umesto toga, njegova administracija se fokusirala na bilateralne ugovore sa zemljama širom sveta, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG