Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: BiH nije onakva kakvu bismo želeli, ali je opstala


Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da BiH nije država za kakvu se zalagao njegov otac Alija Izetbegović i kakvu građani zaslužuju ali da je "uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice" ona ipak opstala i ide u pravom smeru.

"To nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani BiH zaslužuju. Ali pre svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Na pitanje šta ako Republika Srpska proglasi nezavisnost, Izetbegović je rekao da će raditi ono što će raditi sve patriote - "braniti ono na šta su stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom".

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?", kazao je.

"Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju je na našoj strani. Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine – je na našoj strani", rekao je.

Uz ocenu da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH, Izetbegović je dodao: "Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno".

XS
SM
MD
LG