Dostupni linkovi

Zapadni Balkan među prioritetima bugarskog predsjedavanja EU 


Zastave EU i Bugarske u Sofiji
Zastave EU i Bugarske u Sofiji

Uključivanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i njegovo povezivanje s Unijom kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture, obrazovanje i finansijsku podršku biće jedan od četiri prioriteta bugarskog predsjedavanja Unijom od januara 2017.

To je u intervjuu briselskom portalu "Politiko" rekla bugarska ministarka Lilijana Pavlova, zadužena za EU, istakavši da "Bugarska želi da bude i balkansko predsjedništvo jer veoma dobro poznaje to područje".

"Mi nećemo davati bilo kakva nestvarna očekivanja našim prijateljima na Zapadnom Balkanu, ali ćemo ih staviti visoko na naš program djelovanja", podvukla je ministarka ključna za predsjedavanje Bugarske EU u prvih šest meseci 2017.

"Tu imamo na umu povezivanje železnicom, putevima, vazdušnim saobraćajem, u obrazovanju i finansijama", navela je Lilijana Pavlova.

Sofija, kao predsjedavajuća EU, među ključnim ciljevima ima i budućnost Evrope i posebno mladih ljudi, bezbjednost, i to naročito zaštitu spoljnih granica i odbrambenu strukturu Unije, kao i snaženje digitalnog jedinstvenog tržišta.

Bugarski premijer Bojko Borisov je poslije nedavnog susreta bugarske vlade i Evropske komisije u Briselu izjavio da Sofija vidi mogućnost da Zapadni Balkan uključi u EU dok iz Unije izlazi Velika Britanija.

XS
SM
MD
LG