Dostupni linkovi

Abbas: Dvodržavno rješenje je u opasnosti


Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas (Mahmud Abas) izjavio je u subotu da je dvodržavno rješenje u istinskoj opasnosti.

U govoru pred oko milion ljudi koji su se okupili na trgu Saraya u gradu Gazi kojim je obilježena 13. godišnjica smrti palestinskog čelnika Yassera Arafata (Jaser Arafat), Abbas je izjavio da se napori nastavljaju na palestinskom pomirenju i ponovnom ujedinjenju Zapadne obale i pojasa Gaze.

"Nastavljamo s palestinskim pomirenjem. Nastavit ćemo dok ne dobijemo jednu vlast, jedan zakon i jednu oružanu silu. Poručujem našem narodu u Gazi da će pravovremena provedba sporazuma o pomirenju i potpuno davanje ovlasti našoj vladi definitivno ublažiti teškoće s kojima se suočava i donijet će nadu u bolji život za sviju nas", izjavio je predsjednik Abbas, poručivši građanima Gaze kako se nada "da ćemo se uskoro sresti".

Abbas je izjavio da, uprkos svim preprekama koje predstavlja izraelska okupacija, on još vjeruje u mir.

"Želim poručiti našim prijateljima širom svijeta da mi, uprkos svim preprekama koje je stvorila izraelska okupacija i njegove aktivnosti širenja naselja na principu aparthejda, još prihvatamo kulturu mira i borimo se protiv terorizma u našoj regiji i u svijetu", kazao je.

XS
SM
MD
LG