Dostupni linkovi

Vanredna vijest

WSJ: Istraga Flinovog plana da se Gulen izruči Turskoj


Islamski klerik Fetulah Gulen u egzilu u SAD

Specijalni američki istražitelj Robert Muler utvrđuje da li se prvi savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Majkl Flin, bio involviran u navodni plan da uhapsi islamskog klerika Fetulaha Gulena i izruči Turskoj, piše “Volstrit Džornl” (The Wall Street Journal).

Prema tom planu, Flin, koji je bio Trampov savetnik samo 24 dana, i njegov sin trebalo je da dobiju 15 miliona dolara za nasilno odvođenje Gulena iz njegovog doma u SAD i izručenje turskoj vladi, kazali su za Volstrit Džornl izvori bliski istrazi.

Navodni plan je privukao pažnju tokom šire Mulerove istrage mogućeg ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. i eventualnog dosluha sa Trampovim izbornim štabom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Gulena za podsticanje neuspelog puča u julu prošle godine i tražio je njegovo izručenje da bi mu se sudilo.

Portparol Mulerovog tima nije želeo da komentariše komentar Volstrit Džornla.

Flin je ključna figura u Mulerovoj istrazi zbog razgovora sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejom Kisljakom prošle godine, kao i zbog čekanja do marta da se retroaktivno registruje kod Ministarstva pravde kao strani agent za poslovanje sa turskim biznismenom.

Volstrit Džornl je objavio da je FBI razgovarao sa najmanje četvoro lica o sastanku Flina i predstavnika turske vlade u decembru u Njujorku na kome se razgovaralo o uklanjanju Gulena.

Istovremeno, oni su razgovarali i oslobađanju tursko-iranskog trgovca zlatom Rezom Zarabom koji se nalazi u američkom zatvoru po optužbi da je pomogao Iranu da izbegne sankcije zvaničnog Vašingtona, javio je NBC.

Rojters je objavio 26. oktobraobjavio da je jedan od Flinovih saradnika, bivši šef CIA-e Džejms Vulsi, dogovorio sa dvojicom turskih biznismena sumu od 10 miliona dolara u cilju pomoći da se Gulen diskredituje u vreme dok je Vulsi bio savetnik u Trampovom izbornom timu.

XS
SM
MD
LG