Dostupni linkovi

Predstava o srebreničkom genocidu u Beogradu


Detalj iz Potočara kod Srebrenice
Detalj iz Potočara kod Srebrenice

Predstava „Priviđenja iz srebrnog vijeka“, koja za temu ima genocid počinjen u Srebrenici jula 1995. godine, biće izvedena u četvrtak i subotu, 9. i 11. novembra, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) s početkom od 20 sati.

Autor dramskog teksta je Almir Bašović, a reditelj Stevan Bodroža, dok uloge tumače Ana Stefanović Bilić, Ana Todorović Diallo, Đorže Simić i Petar Kokinović.

Ovu predstavu autori opisuju kao „komad o nepojmljivom“.

„Fatima pripada preživelima, njen sin i muž, kao ni mnogi drugi, ne. Ratni profiteri uspevaju u tome da rat nema kraja. Mirovne trupe posmatraju i ne čine ništa. Žrtvama nije moguće pomoći. Oni u svojoj usamljenosti postaju nedodirljivi“, navodi se u najavi predstave na sajtu CZKD.

Organizatori ističu da „teatar ne mora da se bavi politikom i najverovatnije neće moći da ponudi rešenja“.

„Može samo da postavlja pitanja, o ljudima koji su upleteni u istorijske događaje, o onima koji su preživeli i koji sa onim što se dogodilo, moraju dalje da žive“, navode organizatori.

Stevan Bodroža režirao je više desetina predstava, među kojima su „Merlinkina ispovest“, o životu i smrti prvog javno deklarisanog transseksualca u Srbiji Vjerana Miladinovića, te predstava „Smećarnik“, koja govori o ideološkim matricama koje postoje u Srbiji.

Almir Bašović je autor nekoliko drama, kao i knjige „Čehov i prostor. Struktura dramskog prostora u Čehovljevim dramama kao koncentrirani izraz dramske strukture“ (2008). Pisao je pozorišnu, filmsku i književnu kritiku, teorijske članke i eseje.

XS
SM
MD
LG