Dostupni linkovi

Junker: Evropa da odbaci separatistički ‘otrov’


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Evropu da se usprotivi separatizmu u vreme kada je inicijativa za osamostaljenje Katalonije duboko podelila Španiju.

"Nacionalizam je otrov koji sprečava Evropu da funkcioniše ujedinjena", rekao je Junker u govoru na univerzitetu u španskom gradu Salamanci, gde je primio nagradu, prenosi Rojters.

On je dodao da se situacija "ne može posmatrati prekrštenih ruku" i izjasnio se protiv "separatizma koji slabi Evropu" i "dodatno proširuje postojeće pukotine".

Junkerovi komentari svakako će razočarati predsednika Katalonije Karlesa Puđdemona, koji je otišao u Belgiju nakon što je španska vlada reagovala na proglašenje nezavisnosti ove regije smenom njegove administracije.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je bio sa Junkerom u Salamanci, zahavlio mu je na podršci "u ovako teškim vremenima".

"Junker podržava poteze španske vlade, naš ustav i pravosudni sistem”, kazao je Rahoj.

Referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je održan 1. oktobra, podstakao je separatistička osećanja daleko izvan granica Španije, podseća britanska agencija.

EU se suočava sa velikim izazovima svom jedinstvu nakon odluke Britanije da napusti blok.

Predsednica katalonskog parlamenta i još pet članova ovog tela odgovaraju u četvrtak u sudu u Madridu na optužbe za pobunu.

XS
SM
MD
LG