Dostupni linkovi

Egipatski predsednik: IDIL iz Sirije i Iraka beži u Libiju


Ovo je pretnja s kojom smo suočeni ne samo mi, već i Evropa: Abdel-Fatah el-Sisi

Egipatski predsednik Abdel-Fatah el-Sisi izjavio je danas da će militanti Islamske države (IDIL) posle poraza u Iraku i Siriji verovatno biti primorani da pobegnu u Libiju, posle čega bi mogli doći i u njegovu zemlju.

Sisi je rekao da osnaživanje egipatske vojske ima za cilj da se zemlja pripremi za suočavanje s terorizmom i rešavanje "strateškog debalansa" u regionu koji je izazvan sukobima i previranjima u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu, preneo je Asošijetid pres.

Egipat je od 2014. potrošio više od 10 milijardi dolara za francuske borbene avione Rafal i nosače helikoptera, brobene avione MiG-29 i jurišne helikoptere iz Rusije, kao i podmornice iz Nemačke. Egipat pored toga dobija 1,3 milijarde dolara godišnje pomoći iz SAD.

Sisi je odbio da govori o detaljima kretanja militanata, navodeći da je "prirodno" da odu u Libiju gde su naoružane grupe zadobile uticaj nad velikim delovima teritorije, i eventualno u Egipat.

"Ovo je pretnja s kojom smo suočeni ne samo mi, već i Evropa", rekao je Sisi na konferenciji za novinare u Šarm el-Šeiku.

Nema pouzdanih procena koliko se militanata bori protiv egipatskih snaga, ali stučnjaci veruju da je reč o nekoliko hiljada. Pored napada na Sinajskom poluostrvu, došlo je i do povećanja napada u pustinji na zapadu Egipta blizu granice s Libijom.

Prošlog meseca vlasti su saopštile da je 16 policajaca ubijeno u dobro pripremljenoj zasedi. Bezbednosni zvaničnici kažu da je broj poginulih znatno veći, možda i 50.

XS
SM
MD
LG