Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuđen Grujevski, bivši šef makedonske tajne policije


Policija ispred Suda u Skoplju, ilustracija

Makedonski sud osudio je u srijedu bivšeg šefa makedonske tajne policije u odsustvu Gorana Grujevskog zbog manipulacija sa dokazima o nelegalnom prisluškivanju hiljada građana ove zemlje u vrijeme bivše vlade VMRO-DPMNE.

Grujevski je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog uništavanja dokumentacije koja bi potkrijepila skandal sa prisluškivanjem koji je Makedoniju gurnuo u duboku političku krizu 2015. godine koja je trajala sve do maja ove godine.

Tužilaštvo je za Grujevskog, bivšeg šefa Odjeljenja za kontraobavještajnu djelatnost i bezbjednost, tražilo kaznu od 15 godina zatvora.

Grujevski je optužen da je naredio uništavnje obavještajnih podataka i da je bio "odgovoran za sakrivanje tragova prisluškivanja makedonskih građana i načina na koji je to rađeno".

Sud u Skoplju takođe je presudio i šestorici bivših zvaničnika tajne policije, kaznama između devet i 12 mjeseci uslovnog zatvora.

Advokati optuženih su negirali da su njihovi branjenici počinili djela koja im se stavljaju na teret. Na prvostepenu presudu imaju pravo žalbe u roku od osam dana.

Goran Grujavski i drugi bivši zvaničnicu uhapšeni su u susjednoj Grčkoj prošlog mjeseca po potjernici Interpola.

Dvojica od njih čekaju suđenje zbog ulaska u zemlju sa lažnim bugarskim pasošima i na razmatranje makedonskog zahtjeva za izručenje.

Presuda protiv Grujevskog i šestorice drugih optuženih prva je u Makedoniji od kada je tada opozicioni lider Zoran Zaev, od maja makedonski premijer, 2015. objavio snimke na kojima je otkriveno da su tadašnje vlasti prisluškivale više od 20.000 građana, uključujući sudije, policiju, političare, strane diplomate i novinare.

Specijalno tužilaštvo uspostavljeno 2015. za ovaj slučaj optužilo je više od 90 osoba za prisluškivanje.

Skandal je uzrokovao masovne ulične proteste, za i protiv vlasti tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, što je vodilo da prijevremenih izbora.

U maju ove godine lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev preuzeo je dužnost premijera.

Bivša vlada Gruevskog je negirala odgovornost za prisluškivanje i krivicu prebacivala na strane obavještajne agencije.

XS
SM
MD
LG