Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilac Scott: Vjerujem da će se presuda Prliću i UZP održati


Haški tužilac u predmetu "Prlić i ostali" Kenneth Scott u Mostaru

Tužilac Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”, Kenneth Scott izjavio je u srijedu u Mostaru kako očekuje da drugostepenom presudom protiv vojnih i političkih lidera takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna bude potvrđeno što je presuđeno u prvom stepenu, kao i da će se održati kvalifikacija o Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

“Optimista sam da ćemo imati veoma dobar rezultat. Mislim da će se presude održati. Kao što vjerovatno znate, tužilac je tražio da kazne budu povećane. Za to baš nisam toliko siguran, ali mislim da ima razloga i šanse da budu. Ne vjerujemo da su početne, postojeće kazne odgovarajuće, u odnosu na zločine koji su počinjeni”, izjavio je taj američki pravni stručnjak, govoreći uoči javne tribine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, u organizaciji organizacija Centar za mir i multietničku saradnju i Mostarski krug.

Upitan šta očekuje od drugostepene presude, najavljene za 29. novembar, kada je riječ o UZP-u, tužilac Kenneth Scott je kazao:

“Vjerujem da će (udruženi zločinački poduhvat) biti potvrđen. Zakon koji smo primijenili na udruženi zločinački poduhvat bio je dobro zasnovan. Dobro je zasnovan na međunarodsnom pravu. Tu ne vidim nikakvih problema. Naravno, nemam namjeru prejudicirati šta će sudije učiniti, alizakon je bio dobro zasmovan, činjenice i dokazi su bili veoma jaki, tako da mislim da će se (udruženi zločinački poduhvat) održati”.

Jadranko Prlić je 29. maja 2013. godine, zajedno sa još petericom vojnih i političkih lidera te tvorevine – Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem - prvostepenom presudom pred Haškim sudom osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Jadranko Prlić, bivši premijer tzv. HR HB nepravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora; bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, te načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG