Dostupni linkovi

Ukradeno istraživanje novinara Blica, NUNS traži istragu


Ilustracija
Ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) očekuje od policije Srbije da najhitnije istraži i saopšti ko je obio automobil novinara dnevnog lista Blic Vuka Cvijića.

Pljačka u kojoj su Cvijiću ukradeni lap-top i dokumentacija sa istraživanjima dogodila se u ponedeljak, u Šajkaškoj ulici, u beogradskoj opštini Stari grad.

Cvijić se poslednjih deceniju i po bavi izveštavanjem iz pravosuđa i istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije. Jedan je od najpoznatijih srpskih novinara u ovoj oblasti.

Potvrdio je da je slučaj odmah prijavio policiji.

„U ponedeljak, asno popodne, oko 17:30 izašao sam iz redakcije i u gepek automobila ostavio lap-top i tri fascikle sa dokumentima u vezi istraživanja na kojima radim. Samo 5-6 minuta posle toga, dovezao sam se i parkirao u Šajkaškoj ulici, blizu stana, a onda otišao u obližnji restoran, gde sam imao sastanak. Kada sam završio sastanak, došao sam do automobila, otvorio gepek i ustanovio da nema lap-topa i dokumentacije. Nestala je i zatvorena torba u kojoj sam držao presvlaku za bazen. Ništa drugo nije nedostajalo – alat, neki kablovi, prva pomoć... što se obično krade kada se radi o pljačkama automobila. Odmah sam prijavio policiji. Inače veoma ljubazni policajci su mi skrenuli pažnju da je nešto rađeno oko brave na vratima vozača. Brava nije nasilno obijana zato pre policajaca ništa nisam primetio. Uzeli su otiske a pregledaće i snimke sa kamera objekata u okolini“, ispričao je Cvijić za NUNS-ovu Bazu napada na novinare.

NUNS je saopštio da će o ovom slučaju obavestiti Republičko javno tužilaštvo, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje bezbednosti novinara čiji su potpisnici novinarska i medijska udruženja, Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG