Dostupni linkovi

Erdogan razbjesnio kritičare planovima o rušenju centra 'Ataturk'


Slika Mustafe Kemala Ataturka i Recepa Tayyipa Erdogana, Istanbul

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je objavio plan rušenja kulturnog centra u Istanbulu imenovanom po osnivaču moderne sekularne Turske, u potezu koji kritičari vide kao još jedan pokušaj njegove stranke s islamističkim korijenima da ugrozi sekularizam.

To predstavlja Erdoganov drugi pokušaj da sruši kulturni centar "Ataturk" (AKM), imenovan po Mustafi Kemalu Ataturku, nakon što je prethodni plan da izgradi novi kulturni centar u blizini trga Taksim izazvao masovne proteste protiv njegove vladajuće stranke AK.

Projekt predviđa izgradnju opere, pozorišne dvorane, konferencijskog centra i kina u blizini parka Gazi, "epicentra" protesta 2013. godine. Prije četiri godine Erdogan je želio da izgradi repliku otomanske kasarne na toj lokaciji.

"Današnja Turska započinje nešto što je trebala učiniti prije deset godina", izjavio je Erdogan na cermoniji na kojoj je objavio pokretanje projekta. Kazao je da će planirana zgrada biti "novija i veća" zgrada opere, pominjući je kao "novi projekt AKM".

Erdogan, koji je bio gradonačelnik Istanbula 1990-im godinama, dugo vremena se zalagao da se AKM zamjeni drugim objektom, tvrdeći da zgrada nije otporna na potrese. AKM je zatvoren za javnost u proteklih deset godina zbog neslaganja u vezi s njegovom obnovom i infrastrukturom.

Protivnici, ipak, gledaju na planirano rušenje kao dodatni dokaz da Erdogan, veliki muslimanski vjernik, i njegova stranka AK žele da ponište sekularni poredak koji je uspostavio Ataturk u 1920-im godinama i da umanje značaj osnivača države u javnom životu, prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG