Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presuda za paljenje Ambasade SAD 14. novembra


Zgrada Ambasade SAD zapaljena je u februaru 2008. tokom mitinga "Kosovo je Srbija"

Presuda sedmorici optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine biće izrečena 14. novembra u 10 sati, saopštila je danas sudija Snežana Nikolić Garotić.

Ona predsedava Većem beogradskog Višeg suda, pred kojim je danas završeno poslednje ročište u ovom postupku na kom su okrivljeni izneli završne reči.

Sva sedmorica izjasnili su se da nisu krivi zatražili oslobađajuće presude, rekavši da ne postoje dokazi da su tokom mitinga "Kosovo je Srbija", nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, učestvovali u neredima i da su zapalili zgradu Američke ambasade u Ulici kneza Miloša.

Advokat Ivan Marić, branilac prvookrivljenog Dejana Vučkovica, rekao je u završnoj reči da bi jedina pravedna bila oslobađajuća presuda:

"Na ovaj način Tužilaštvo je moglo da optuži nekoliko hiljada ljudi koji su bili ispred Ambasade. Ali je sigurno i to da Tužilaštvo može da utvrdi ko je u državnim organima napravio prostor da može da dođe do toga da zgrada Ambasade bude nezaštićena," kazao je Marić.

Okrivljeni Milan Tomas rekao je pred sudom da proces bez razloga traje predugo.

"Nadam se da neće biti političkih pritisaka i da će biti doneta, jedina pravedna, oslobađajuća presuda," naveo je Tomas.

Okrivljeni Filip Backović rekao je: "Nevin sam. Čak ni na video snimcima nema dokaza da smo krivi. Pravda je spora, ali dostižna."

Poslednjem sudskom ročištu u ovom procesu, osim rodbine okrivljenih i novinara, prisustvovalo je i četvoro predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

XS
SM
MD
LG