Dostupni linkovi

Prvi zvanični suret poglavara Islamske zajednice i Crnogorske crkve u Crnoj Gori


Kao što čuvamo crkve, moramo da sačuvamo i džamije: mitropolit Mihailo
Kao što čuvamo crkve, moramo da sačuvamo i džamije: mitropolit Mihailo

Mitropolit Crnogorske pravoslave crkve (CPC) Mihailo i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić susreli su se u nedelju na Cetinju, što je prvi zvanični susret poglavara dve crkve.

Sastanak je održan u Vladičanskom domu na inicijativu reisa Islamske zajednice, a povod su dešavanja u vezi sa postavljanjem krsta na Sat kuli u Podgorici, nekoliko vekova starom spomeniku, poklonu osmanlijskog paše.

Mitropolit CPC-a je preneo reisu da Crna Gora "mora čuvati jednako i hrišćanske crkve i islamske džamije, jer to je kapital i bogatstvo i jedne zemlje i jednog naroda".

"Moramo kao što čuvamo crkve, da sačuvamo i džamije. To je vrednost jedne zemlje. Nećemo kao što su neki radili", poručio je Mihailo, a prenose mediji.

Reis Fejzić je kazao da je pored dešavanja oko Sat kule, cilj sastanka i mogućnost ostvarivanja saradnje između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Crnogorske crkve.

"Ono što je sat kuli, ja bih uporedio sa našim kapama. Ne smetaju jedna drugoj, ali ova je na mojoj glavi a ta je na vašoj. Svedoci smo bili ovih zadnjih dana između ostalog i priče o Sahat kuli i u svemu tome bilo je priča za i protiv postavljanja krsta na Sahat kuli. Kao što vidite da u jednoj prijateljskoj atmosferi sedimo, i krst je pored mene, koji mi apsolutno ne smeta i prema kojem imam duboko poštovanje kao jednom svetom simbolu hrišćanstva. Isto tako vidite da gospodinu Mitropolitu ne smeta amdija na mojoj glavi što pokazuje moju pripadnost", kazao je on.

Reis Islamske zejdnice je zaključio da mu "stavovi pojednica daju nadu" da veruje u gradjanski koncept države Crne Gore.

Metalni krst na vrhu Sat kule u Podgorici ustalasao je nedavno verska osjećanja u Islamskoj zajednici i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Prilikom rekonstrikcije spomenika, poklona turskog paše iz 17. vijeka, krst je uklonjen. Islamska zajednica je tražila da se on trajno ukloni sa kule u Podgorici, dok je SPC bila protiv toga.

Krst, koji je po relevantnim procenama na kulu postavljen pre 100 godina, vraćen je na vrh Sat kule u Podgorici posle njene rekonstrukcije, koju je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

XS
SM
MD
LG