Dostupni linkovi

Vazduši udari SAD na IDIL u Somaliji


Američka vojska prvi put je izvelavazdušne udare na borce “Islamske države” u Somaliji, zemlji na rogu Afrike u kojoj se ta grupa širi.

Somalija je inače dugo bila pod pretnjom ekstremističke grupe Al Šabab povezane s Al Kaidom, ali sad se tu učvrćuje i grupa povezana s “Islamskom državom”.

Američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime jer nije ovlašćen da govori o misiji, rekao je da su dva vazdušna napada sprovedena u severoistočnoj Somaliji, prvi oko ponoći po lokalnom vremenu a drugi danas pre podne, navodi agencija AP.

Američka komanda u Africi saopštila je ubrzo potom da je "nekoliko terorista" ubijeno u dva vazdušna napada na borce “Islamske države” u Somaliji.

U saopštenju se navodi da su napadi izvršeni rano jutros u severoistočnoj Somaliji u koordinaciji sa somalskom vladom.

Najmanje šest raketa pogodilo je Buku, planinsko selo oko 60 kilometara od grada Kandale u severnoj somalskoj državi Puntlend, rekao je somalijski bezbednosni zvaničnik za AP. Meta napada su možda bile vođe te grupe, rekao je taj zvaničnik.

Gradonačelnik Kandale Džama Mohamed potvrdio je da se vazdušni napad dogodio i rekao da je zastrašio seljake nomade i njihove životinje.

Američka vojska je ove godine sprovela više od deset napada dronovima na ekstremiste al Šababa, pošto je vlada Donalda Trampa odobrila proširenje delovanja protiv te grupe.

Međutim borci povezani s “Islamskom državom” koji su se odvojili od grupe Al Šabab, bazirane u Somaliji, predstavljaju sve veću pretnju u Puntlendu.

“Islamska država” je u maju preuzela odgovornost za bombaški napad u Puntlendu, što je prema izveštajima bio prvi put da je ta ekstremistička grupa preuzela odgovornost za neki napad u Somaliji. Tada se bombaš samoubica digao u vazduh kod vojno kontrolnog punkta u Bosasu kada je ubijeno najmanje četvoro ljudi.

XS
SM
MD
LG