Dostupni linkovi

Tramp nije siguran da će Tilerson ostati do kraja mandata


Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da nije siguran da li će Reks Tilerson ostati do kraja njegovog mandata na čelu Stejt departmenta. On je istakao da “nije srećan” zbog toga što pojedine američke diplomate ne podržavaju njegovu agendu, prenosi Rojters.

Tramp je u intervjuu za Fox News kritikovao Stejt department, naglašavajući da on određuje američku spoljnu politiku.

“Ja sam jedino važan…ja određujem politku”, istakao je Tramp.

Tramp je krenuo sa Tilersonom u petak na 11-dnovnu turneju po Aziji.

Tenzije između Trampa i Tilersona, bivšeg čelnika naftnog giganta Ekson Mobajl, ponovo su izbile na površinu prošlog meseca zbog izveštaja u kojima je Tilerson nazvao Trampa “moronom” i razmatrao da podnese ostavku.

Međutim, na neuobičajenoj pres konferenciji, kako ju je okarakterisala britanska agencija, Tilerson je izjavio da nikada nije razmatrao ostavku. Tramp je kasnije izjavio da ima dobre odnose sa državnim sekretarom ali ga je kritikovao da je slab.

Stejt department je u sukobu sa Belom kućom oko različitih globalnih pitanja, uključujći i rastuće tenzije sa Severnom Korejom oko njenog nuklearnog programa.

Ričard Has, predsednik Saveta za spoljne poslove, kazao je za “CBS news” da Trampovi komentari stvaraju problem ne samo državnom sekretaru već i celokupnoj američkoj spoljnoj politici.

Tilerson je odredio kao prioritet reforme u Stejt department i pojačanu kontrolu kako bi ojačao svoju poziciju. Međutim, ima kritičara ove reorganizacije i nepopunjavanja upražnjenih radnih mesta u trentku kada se zaoštravaju krize širom sveta.

Na sastanku bivših savetnika za nacionalnu bezbednost prošlog meseca, nekadašnji državni sekretar Kolin Pauel rekao je H.R. Mekmasteru, Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost, da Bela kuća “guta” Stejt department. Mekmaster je odgovorio da u njemu rade ljudi koji ne podržavaju predsednikovu agendu, kazala su za Rojters dva lica koja su prisustvovala pomenutom sastanku.

Tramp je istakao da mnoge pozicije u Stejt departmentu nisu potrebne te da “nije srećan” sa nekima koji već u njemu rade.

XS
SM
MD
LG