Dostupni linkovi

'Goša' pred stečajem


Goša

Fabrika šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke obaveštena je da firma “AA kapital konsalting 2017” traži pokretanje stečaja zbog duga od 400.000 evra.

Milan Vujičić, bivši predsednik Štrajkačkog odbora kaže da je najavljeno pokretanje stečaja zbog duga koji je skoro 20 puta manji od dugovanja slovačke firme ŽOS iz Trnave prema “Goši”, njenim radnicima i državi.

“Mi smo dobili obaveštenje da firma ‘AA kapital konsalting 2017’ iz Zemuna traži pokretanje stečaja zbog duga od 400.000 evra koji su otkupili od našeg ranijeg vlasnika” kaže Vujičić.

Bivši vlasnik “Goše” iz Slovačke bio je dužan radnicima za neisplaćene zarade preko 600.000 dinara pojedinačno. U međuvremenu zaposlenima je isplaćen deo duga, oko 240 hiljada dinara po radniku, uključujući u taj iznos i 60 hiljada koje im je dala država.

Prema rečima našeg sagovornika, stečaj bi bio poguban za zaposlene u fabrici šinskih vozila, jer bi ostali bez posla, a neizvesno je i da li bi im ostatak duga bio isplaćen.

“Mi bismo praktično sa stečajem završili na ulici, odnosno na birou rada. Naplatili bi se veliki poverioci, a mi bismo ostali kratkih rukava. Ali, ja mislim ako bi fabrika šinskih vozila otišla u stečaj, Smederevska Palanka bi bila mrtav grad”, ističe Vujičić.

Oko 350 radnika “Goše” stupilo je u štrajk 28. marta, a potpuna obustava rada okončana je 19. septembra, nakon potpisivanja Sporazuma, kojim je bilo predviđeno rešavanje svih spornih pitanja između radnika i poslodavca.

Proizvodnja je uspešno nastavljena, a najavu uvođenja stečaja, radnici doživljavaju kao pokušaj bivše firme da nam preotme posao vredan više desetina miliona evra, kaže Vujičić.

“Mi smo dobili ponudu od Irana da potpišemo ugovor za proizvodnju 27 putničkih vagona vrednosti 25 miliona evra i 1.000 teretnih vagona koji vrede 55 miliona evra. To je za našu firmu posao za narednih tri do pet godina. Zbog toga naš bivši vlasnik hoće da nas ugasi i preuzme taj posao”.

Fabrika šinskih vozila “Goša” privatizovana je 2007. godine, kada ju je kupila slovačka kompanija ŽOS Trnava, a u martu ove godine prodata je kiparskoj kompaniji “Lisnard”.

XS
SM
MD
LG