Dostupni linkovi

Sud: Manafort i Gates ostaju u kućnom pritvoru


Paul Manafort
Paul Manafort

Američka sutkinja Amy Berman Jackson naredila je u četvrtak nakon saslušanja Paula Manaforta i Ricka Gatesa da obojica ostaju u kućnom pritvoru, odbijajući njihove zahjeve da olakšaju prethodno postavljene uslove.

Sutkinja Berman Jackson je takođe oštro upozorila advokate dvojice optužnih da ne govore o slučaju van suda, prenosi Reuters.

"Ovo je kriminalno suđenje a ne kampanja odnosa za javnost" upozorila je na saslušanju.

Bivši šef izbornog štaba američkog predsednika Paul Manafort je, suočen s optužbama za više finansijskih prekršaja, pokušao je u četvrtak da ospori dokaze protiv njega i naveo da je slučaj koji je iznio specijalni zastupnik za rusku istragu Robert Mueller "preuveličan".

U podnijetim sudskim spisima Manafortovi advokati su ga branili kao "uspješnog međunarodnog političkog konsultanta" koji je po prirodi posla za strane politčke partije bio umiješan u međunarodne finansijske transakcije.

Kažu da je Manafort, koji je vodio kampanju Donalda Trumpa nekoliko mjeseci prošle godine, nije uradio ništa nelegalno i da nema opasnosti da će pobjeći iz zemlje.

U srijedu je saopteno da je sitraga otkrila da je Paul Manafort imao tri američka pasoša sa različitim indentifikacionim brojevima.

Sudski spisi su prvi postupak Manafortovog odbrambenog tima koji nastoji da potkopa optužni prijedlog u 12 tačaka protiv njega i njegovog saradnika Ricka Gatesa.

Mueller je u ponedeljak najavio optužnicu navodeći da se terete za pranje novca i druge finansijske prekršaje povezane za politički konsalting za bivšu vladajuću ukrajinsku partiju. Oni su u kućnom pritvoru, pošto su platili jamčevinu Manafort od 10 miliona dolara a Gates od 5 miliona.

Tužioci su pored optužnice protiv Manaforta i Gatesa, saopštili i da je bivši savjetnik za spoljnu politiku u Trumpovom štabu George Papadopulos priznao da je lagao FBI o svojim kontaktima sa Rusima.

U povezanom razvoju događa bivši zvaničnik izbornog štaba američkog predsjednika koji je povezan s ruskom istragom specijalnog tužioca Muellera povukao je svoju nominaciju za mjesto glavnog naučnika pri Ministarstvu poljoprivrede.

Sam Clovis (Sem Klovis) je u pismu upućenom Trumpu napisao da ne želi da bude na "smetnji ili negativan uticaj", ne pominjući istragu o Rusiji , već "političku klimu u Vašingtonu."

Republikanci su se spremali da održe saslušanje oko njegove nominacije iduće sedmice.

Medjutim ove sedmice je otkriveno da je Clovis komunicirao sa Papadopulosom.

Clovis inače sam sebe opisuje kao skeptika kada je riječ o klimatskim promjenama.

Portparolka Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders rekla je da će "poštovati njegovu odluka da se povuče".

XS
SM
MD
LG