Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija će podržati saradnju tužilaca za ratne zločine u regionu


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu da će Srbija podržati saradnju i rad tužilaca za ratne zločine u regionu, uz podršku tužilaštva naslednika Haškog trbunala, kako bi doprinela stabilnosti i približavanju naroda u regionu.

U razgovoru Vučića i Bramerca je "konstatovano da je glavni tužilac Haškog tribunala zadovoljan što je Srbija ispunila deo svojih obaveza ili preduzela korake u pravcu njihovog ispunjavanja", saopštila je kancelarija predsednika.

Na sastanku je rečeno da će Srbija, iako oko nekih pitanja postoje različiti stavovi, nastaviti i jačati saradnju sa tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, koji će naslediti Haški tribunal po okončanju njegovog rada krajem godine.

Vučić je rekao da će Srbija podržati saradnju i rad tužilaca za ratne zločine u regionu, uz podršku tužilaštva Mehanizma medjunarodnih krivičnih tribunala, kako bi i time doprinela stabilnosti i približavanju naroda u regionu.

Bramerc je rekao da će, po prestanku rada tužilaštva Haškog tribunala, kroz rad tužilaštva Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, biti održan kontinuitet saradnje uz podršku Srbiji u primeni Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

"Razgovor predsednika Vučića i glavnog tužioca Bramerca bio je otvoren i konkretan. Pokrenuto je šest pitanja koja se odnose na saradnju Republike Srbije i tužilaštva Haškog tribunala, regionalnu saradnju u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG