Dostupni linkovi

Brnabić: Lazarević slobodan čovjek, to je kap u moru


Ana Brnabić, premijerka Srbije
Ana Brnabić, premijerka Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da razumije reagovanje zvaničnika EU povodom predavanja generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj Akademiji u Beogradu, ali da, ako se uzme u obzir sve šta se događa u regionu, zbog toga ne bi trebalo "otvarati Pandorinu kutiju".

"Razumem šta su rekli, ali ovo je kap u moru", ocijenila je Brnabićeva i podsjetila na oslobađajuću presudu Naseru Oriću, kao i na to da u regionu postoje aerodromi nazvani po ljudima koji su umrli prije nego što su optuženi za ratne zločine, kao i savjetnika koji su bili optuženi i osuđeni u Hagu.

"General Lazarević nije predavač na Vojnoj akademiji, bio je pozvan da održi jedno predavanje. Podsećam da je Lazarević dobrovoljno otišao u Hag, dobio je presudu, odležao kaznu i danas je slobodan čovek", naglasila je Brnabić.

Ona je poručila da je Srbija tolerantna i fleksibilna i da se neće okretati prošlosti.

Kancelarija visokE predstavniCE EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine na Kosovu, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde.

"Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasljeđa prošlosti i da konstruktivno inciraju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju", izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

XS
SM
MD
LG