Dostupni linkovi

Vanredna vijest

London traži sankcije UN Siriji


Dijete nakon hemijskog napada u Kan Šejkunu u provinciji Idlib 4. aprila 2017.

Velika Britanija je u petak saopštila da bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da uvede sankcije Siriji, čija vlast je u izvještaju eksperata UN označena krivom za napad sarinom na selo Kan Šejkun.

U tom izveštaju, eksperti UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) su naveli da je vlada Bašara el-Asada odgovorna za napad u kome je u aprilu stradalo više od 80 ljudi, među njima i djeca.

Skupljeni dokazi su u skladu sa "najvjerovatnijim scenariom" da je sarin bio u bombi bačenoj iz aviona, navodi se u izveštaju, i da je "izvjesno da je sirijski režim odgovoran za napad na Kan Šejkun".

SAD, Francuska i Velika Britanija su od početka optuživale Damask za taj napad, što sirijska vlada odbacuje.

"Snažan međunarodni odgovor je ključan da bi se pozvali na odgovornost odgovorni za napad na Kan Šejkun. Sada je na Savjetu bezbjednosti da djeluje u skladu sa zaključcima i donese pravdu", rekao je britanski ambasador u UN Matthew Rycroft.

On je dodao da London razgovara sa Vašingtonom o rezoluciji o sankcijama Siriji.

Ta rezolucija bi najvjerovatnije bila blokirana vetom Rusije, koja podržava sirijsku vladu. Moskva je danas ocijenila da izveštaj sadrži "brojne protivurječnosti, logičke nepostojanosti i korišćenje sumnjivih i nepotvrđenih dokaza".

Rusija tvrdi da je sarin pronađen u Kan Šejkunu posljedica eksplozije granate na zemlji a ne sirijskog vazdušnog napada.

XS
SM
MD
LG