Dostupni linkovi

Tači: Što pre region postane deo NATO mir će biti stabilniji


Predsednik Kosva Hašim Tači
Predsednik Kosva Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je u petak sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rozom Gotemiler o produbljenju saradnje Kosova i tog saveza i o ulozi "Kosova kao faktora mira i stabilnosti u regionu", saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.

Tači je rekao da se Kosovo raduje učlanjenju Crne Gore u NATO i da pozdravlja mogućnost da i Makedonija što pre stupi u NATO.

"Što pre naš region postane deo NATO to će biti stabilniji mir u regionu", rekao je Tači. On je rekao da se radi na sprovodjenju svih kriterijuma koji su potrebni za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

"Obavljamo sveobuhvatni proces konsultacija i informisanja. Iskoristićemo sve mogućnosti kako bi se transformacija izvršila putem Ustavnih izmena, uz učešće svih zajednica na Kosovu", rekao je Tači.

Gotemiler je rekla, kako je saopšteno, da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu, i dodala je da će Kfor ostati na Kosovu onoliko koliko to bude bilo potrebno.

Tači je rekao da je uloga NATO na Kosovu i u regionu nezamenjiva, ali da treba da se radi i na tome da Kosovo postane deo NATO.

XS
SM
MD
LG