Dostupni linkovi

Wigemark: Određeni zaključci VSTV-a zabrinjavajući


Lars-Gunnar Wigemark, šef Delagcaije EU u BiH
Lars-Gunnar Wigemark, šef Delagcaije EU u BiH

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark rekao je kako je Evropska unija primila k znanju zaključke koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo 26. oktobra 2017. godine u vezi sa informacijom koju je dostavio Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske.

Wigemark je poručio kako su određeni zaključci koje je usvojio VSTV zabrinjavajući i mogli bi direktno uticati na neovisnost sudija i tužioca, kao i na poštivanje osnovnih prava.

"Pravo na pošteno suđenje je preduslov za povjerenje javnosti u sistem pravosuđa. Pretpostavka nevinosti je u središtu osnovnih prava koja štiti EU. Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv zvaničnika. Zaobilaženje ovih procedura će direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa, i nije u skladu sa standardima EU", upozorio je Wigemark.

Istakao je kako postoji potreba za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje zvaničnika, u skladu sa standardima EU, te da bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava.

XS
SM
MD
LG