Dostupni linkovi

EU: Zastrašivanje u srpskim sredinama na Kosovu u kampanji


Jedno od glasačkih mjesta tokom izbora
Jedno od glasačkih mjesta tokom izbora

Ambasadori svih zemalja Evropske unije (EU HoMs) su sa velikom zabrinutošću primetili da je predizbornu kampanju na Kosovu obeležilo zastrašivanje u srpskim sredinama i da izborni proces, u opštinama gde su većina kosovski Srbi, zbog toga nije ispunio evropske standarde demokratskih izbora , naveli su u zajedničkom saopštenju.

Na poziv predsednika Kosova, EU je rasporedila Evropsku posmatračku misiju (EOM), na lokalnim izborima 22. oktobra, na čijem čelu je bio glavni posmatrač Alojz Peterle, član Evropskog Parlamenta

EOM je identifikovala trajni, koordinisani i zabrinjavajući obrazac zastrašivanja u sredinama sa kosovsko-srpskom većinom, uperen protiv kandidata koji su se kandidovali protiv Srpske Liste. To uključuje pritisak na individualne kandidate da se povuku, tako sputavajući političko nadmetanje, što dovodi u pitanje ključne principe celokupnog demokratskog procesa u ovim sredinama. Trajne slabosti izbornog procesa su u više navrata primećene od strane posmatračke misije koje nisu adekvatno adresirane pre ovih izbora. Mi pozivamo sve relevantne učesnike iz celog političkog spektra i spektra zajednica da adresiraju ove nedostatke bez odlaganja” navodi EU HoMs u saopštenju.

Završni izveštaj koji sadrži preporuke za unapređenje šireg izbornog okvira biće objavljen od strane EU EOM posle završetkaizbornog procesa, uključujući i drugu rundu izbora za gradonačelnike.

Ove će preporuke pomoći kosovskim vlastima u njihovim naporima da unaprede izborni okvir i tako dalje unaprede i konsoliduju demokratsko upravljanje i institucije.

EU je potpuno posvećena podršci kosovskim vlastima u njihovim naporima, uključujući i regionalni projekat implementiran od strane ODIHR-a, navodi EU-HoMs.

Inače, prema preliminarnom saopštenju koje je EU EOM izdala ranije ove nedelje, izbori su održani na miran i regularan način u većim delovima Kosova.

XS
SM
MD
LG