Dostupni linkovi

McMaster prijeti 'malignom i destruktivnom' Iranu


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće H. R. McMaster
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće H. R. McMaster

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sugurnost, H.R. McMaster izjavio je u televizijskom intervju da "maligni, destruktivni" uticaj Irana i njihovih saveznika mora biti uklonjen iz Iraka, Sirije i drugih dijelova Bliskog istoka.

"Veoma je teško vidjeti kako se može postići dugotrajan mir ako jedna od strana koja ga podstiče i pojačava ne bude uklonjena," rekao je McMasteru intervju za američku televiziju Alhurra u srijedu.

"Tako da je neophodno da svi u regionu....redukuju maligni i destruktini uticaj Irana i trupa njene Islamske revolucionarne garde," dodao je McMaster.

Komentar Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je u aktivnoj službi general pukovnik američke armije, stiže u vrijeme već podignutih tenzija na nestabilnom Bliskom istoku.

Trupe koje podržavaju SAD na ivici su da poraze ekstremiste takozvane "Islamske države" (IDIL) u Siriji i Iraku, ali se šestogodišnji građanski rat u Siriji i dalje nastavlja.

Kurdski lideri u Iraku pak proglasili su nezavisnost nakon održanog referenduma prije mjesec dana i pored protivljenja vlade u Bagdadu i Turske i Irana.

Osim toga nastavlja se sukob šiitskih pobunjenika i vladinih snaga u Jemenu, dok šiitski Hezbolah nastavlja sa operacijima u Libanu.

McMaster tvrdi da u svim nabrojanim konfliktima vidi uticaj Teherana.

Tokom posjete Bagdadu 22. oktobra, američki državni sekretar Rex Tillerson, rekao je iračkom premijeru Hajdaru al-Abadiju da je vrijeme da milicije koje poslao Iran i njihovo vojni savjetnici koji su im pomagali u borbi protiv IDIL-a "idu kući."

"Naravno, iranske milicije koje su u Iraku, sada kada je došao kraj borbe protiv IDIL-a treba da idu kući" reako je Tillerson.

Dan kasnije Abadi se pojavio u medijima odbacijući Tillersonovu izjavu.

McMaster je danas u intervju rekao da cilj nije prekinuti vezu između Bagdada i Irana, već "ograničiti" destruktivni uticaj Teherana.

"SAD misle da Irak treba da ima vezu sa Iranom jer je to njihov susjed, ali mi želimo da snažan Irak," rekao je američki zvaničnik.

McMaster kaže da su Iranci odradili "veoma dabar posao infiltriranja u podrivanju iračke države i institucija, kao i stvaranja tih milicija koje su izvan kontrole iračke vlade."

Savjetnik za nacionalnu sugurnost Bijele kuće rekao je još i da je potrebno kofrontirati se Iranu i njegovim saveznicima i na drugim mjestima u regionu poput Jemana, gdje Teheran podržava šiitske pobunjenike Hute nasuprot vladinih snaga kojima podšku pruža Saudijska Arabija.

Kada je riječ o Siriji, McMaster je rekao da SAD rade sa partnerima u regionu i saveznicima u svijetu, da bi postigli "dugoročno političko rješenje" za rat u kojem je ubijeno više od 310.000 ljudi, a 6.1 milion su postali izbjeglice dok je interno raseljeno još 5 miliona Sirijaca, za više od šest godina sukoba.

Kako je nagovijestio, ni Trumpova administracija ne vidi ulogu za Bašara al-Asada u budućoj sirijskoj vladi.

XS
SM
MD
LG