Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štajnmajer Putinu: Moramo raditi na našim odnosima


Nemački i ruski predsednik u Moskvi, 25. oktobar

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer izjavio je prilikom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da je nezadovaljan odnosima između Moskve i Berlina i da bi obe strane trebalo da rade na njihovom unapređenju, prenosi Rojters.

Ovo je prva poseta nekog nemačkog predsednika Rusiji od 2010. godine, a odnosi između dve države napeti su od krimske aneksije u 2014. i proruskog separatističkog ustanka u istočnoj Ukrajini, kao i nemačkih optužbi o mešanju Rusije u svoju politiku, što Moskva negira.

"Smatram da je neophodno da mi, kao predsednici, iskoristimo priliku da nastavimo dijalog, kako bismo pokušali da utvrdimo kako možemo da poboljšamo naše odnose, kojima trenutno ne možemo da budemo zadovoljni", rekao je Štajnmajer na sastanku s ruskim predsednikom.

"Uveren sam da se moramo suprotstaviti otuđenosti koja je porasla između naših zemalja poslednjih godina i da to učinimo kako bi nastavili dijalog i dugoročne pokušaje obe strane da se pronađu rešenja u krizama", zaključio je nemački predsednik.

XS
SM
MD
LG