Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski parlament izglasao nove kontrole Šengen zone


Zgrada Evropskog parliamenta u Strazbru

Evropski parlament je izglasao unaprijeđeni sistem kontrole ulaska i izlaska u Šengen zonu, koji će se primjenjivati na sve građane koji nisu državljani zemalja-članica EU.

Prema ovom sistemu, registrovaće se: imena, putne isprave i biometrijski podaci kao i datum i mesto ulaska odnosno izlaska iz Šengen zone. Time će se omogućiti automatizacija najvećeg broja putnih informacija i njihova verifikacija sa ciljem da se identifikuju i spreče moguće zloupotrebe sa dokumentima i identitetima onih koji ulaze u teritoriju Evropske Unije.

Ovaj sistem, bi trebao da služi da se automatski proverava dužina boravka, kako za građane kojima nije potrebna ulazna viza, tako i za one kojima je viza neophodna.

Evropski Komesar nadležan za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulous, je objasnio da će sistem ulaska i izlaska, računati dužinu boravka građana trećih zemlja koji imaju pravo na kratke boravke u EU. On je objasnio da će ovaj sistem, upozoravati granične kontrole u slučaju da se građanin treće zemlje približava isteku dozvoljenih 90 dana boravaka.

”Kako bi osigurali da Šengenski prostor slobodnog kretanja bude održiv i bezbedan neophodno je da efikasno upravljamo, štitimo i obezbedimo naše spoljne granice i da imamo sve informacije o tome ko kroz njih ulazi. U tom duhu je i predložen sistem ulazaka i izlazka”, naglasio je evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulous.

Današnje glasanje otvara put da o tome raspravljaju ministri unutrašnjih poslova zemalja EU koji bi trebali dati konačan pečat. Sistem ulaska i izlaska bi trebao da stupi na snagu 2020 godine.

Istovremeno će prema najavi stupiti na snagu i ETIAS (Evropski sistem za putovanje i autorizaciju), koji predviđa digitalno odobrenje za ulazak u teritoriju EU, za državaljane takozvanih “trećih zemalja” koji su oslobođeni od viznog režima. Građani trećih zemalja, koji ne moraju da imaju vizu za putovanje po Šengen zoni (poput država Zapadnog Balkana) će trebati da popune elektronsku formu sa svojim ličnim podacima, informacijama o putnim dokumentima, kontaktnim informacijama i naglase Evropsku zemlju gde je predvidjen ulazak u Šengen.

Takođe je predviđena i uplata od 10 evra koja će važiti 5 godina. ETIAS, je sličan sistemu ESTA u Sjedinjenim Američkim Državama. Glasanje za ovaj sistem je predviđeno je u decembru.

XS
SM
MD
LG