Dostupni linkovi

Hojt Ji s najvišim zvaničnicima Kosova


Hoyt Yee sa zvaničnicima Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

RSE/Video

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Hojt Brajan Ji, sastao se u utorak sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijom Veseljijem i premijerom Kosova, Ramušhem Haradinajem.

Sastanci su održani iza zatvorenih vrata i nije bilo izjava za medije.

Na sastanku sa predsednikom Kosova bilo je reči o borbi protiv terorizma i ekstremizma, te je ocenjeno da je Kosovo po tom pitanju lider u regionu.

Ji je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kosovo.

„Evropska perspektiva Kosova, kao i celog regiona, prioriteti su Sjedinjenih država“, kazao je on, navodi se u saopštenju predsedništva.

Predsednik Tači je saopštio da je bilo reči i o bilateralnim odnosima, ulozi SAD-a u regionu, euroatlanskoj perspektivi Kosova, dijalogu sa Srbijom i ostalim pitanjima koja su u zajedničkom interesu.

Tači je dodao da je podrška SAD-a Kosovu i regiji ključ za mir i održivu stabilnost.

Ji je takođe obavešten o lokalnim izborima na Kosovu održanim 22. oktobra, te i o polaganju zakletve srpskih sudija i tužilaca, čime je stupio na snagu Briselski sporazum o pravosuđu.

„Lokalni izbori su još jedan dokaz političke zrelosti Kosova, dok je dekret sudija i tužilaca veliki korak u ojačavanju pravosudnost sistema i konsolidacije državnog integriteta Kosova“, kazao je Tači.

Govoreći o prioritetima Kosova, Tači je istakao da okončanje procesa liberalizacije viza, okončanje dijaloga sa Srbijom te transformacija Bezbednosnih snaga ostaju konkretni prioriteti, ne zapostavljajući se tako i ekonomija i ojačavanje vladavine zakona.

Ubrzati evropsku agendu Kosova: Hojt Ji na sastanku sa Kadrijem Veseljijem u Prištini
Ubrzati evropsku agendu Kosova: Hojt Ji na sastanku sa Kadrijem Veseljijem u Prištini

U saopštenju Skupštine Kosova navodi se da je na sastanku sa Kadrijom Veseljijem bilo reči o radu kosovskih institucija u unapređenju mnogih procesa u zemlji, kao i o regionalnoj saradnji.

Ji je naglasio potrebu za ubrzavanjem evropske agende Kosova, te je ocenio posvećenost Kosova u ispunjavanju obaveza koje ima.

Veselji je naglasio da Skupština nastavlja da ispunjava ustavne obaveze i da će u budućnosti intezivirati svoj rad u cilju donošenja važnih odluka za građane Kosova.

Ji je prethodno boravio u Srbiji gde se sreo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG