Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uručene nagrade 'Dušan Bogavac' za etiku i hrabrost


Stevan Dojčinović, Dragana Pećo i Jelena Vasić - novinari KRIK-a

Centru za istraživačko novinarstvo (CINS) i Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), nezavisnim onlajn medijima koji istražuju korpupciju i kriminal, uručena je nagrada „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost u 2017.

U obrazloženju žirija navedeno je da su ti mediji bili “novinarski svetionici u medijskom mraku Srbije”.

Istovremeno, novinar Vukašin Obradović, urednik novina “Vranjske” čije je štapmano izdanje ugašeno zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti, dobitnik je posebne zahvalnice za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu.

Dinu Jahiću, novinaru CINS-a nagradu “Dušan Bogavac” uručila je prošlogodišnja dobitnica novinarka Sanja Klajić.

“Čini mi se da je u Srbiji danas jako teško, ali i jako lako biti hrabar. Zato što su stvari dovedene do takvog apsurda da je dovoljno da budete hrabri da radite svoj posao onako kako bi trebalo. Nepristrasno, objektivno, bez čuvanja strane prvom, drugom ili trećem. To smo radili ranije, tako radimo sada i to ćemo raditi i u buduće. To je sasvim sigurno. Međutim, još je teže biti etičan. Zato što se suočavamo sa takvom vrstom pritisaka, dovedeni smo u situaciju da se moramo braniti i pravdati za stvari koje nemaju nikakvog smisla. Nemaju veze sa onim što mi radimo”, rekao je Jahić.

U ime redakcije Krik-a nagradu su primili urednik Stevan Dojčinović i novinarke Jelena Vasić i Dragana Pećo, čiji stan je jula meseca bio na meti provalnika, a u istrazi tog događaja do sada nije bilo nikakvih pomaka.

Dojčinović je rekao da su u Srbiji u poslednje vreme vlasti počele da koriste nove metode pritisaka na medije.

“Što mislim da je korak ka nekom ‘turskom modelu’ da se sve više koriste insititucije protiv medija. I možemo da vidimo sve veće aktivnosti poreskih intitucija protiv medija. Pre svega Poreske inspekcije. Sa druge strane sve veće je prisutvo obaveštajnih agencija, pre svega Bezbednosno informativne agencije BIA-e u praćenju i nadzoru rada novinara. To je problem koji postaje sve učestaliji i sa kojim ćemo morati da se nosimo”, smatra Dojčinović.

Istraživački tekstovi i redakcije uspevaju da razbiju medijski mrak u Srbiji, državi u kojoj su nezavisne institucije ozbiljno destabilizovane, ocena je Slaviše Lekića – predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Novinarsko istraživanje ili istraživačko novinarstvo je u Srbiji jače nego ikad. Dokaz za to nije ova nagrada već one koje BIRN (Balkanska istraživačka mreža), Insajder, KRIK i CINS unazad nekoliko godina dobijaju i u regionu i širom sveta”, zaključio je Lekić.

Nagrada koja im je uručena nosi ime po Dušanu Bogavcu, novinaru koji se osamdesetih godina prošlog veka, između ostalog, analitički bavio problemom demokratizacije društva i načinima prevođenja tadašnje jednopartijske bivše Jugoslavije u višepartijsko društvo.

XS
SM
MD
LG