Dostupni linkovi

Italijanske oblasti Veneto i Lombardija glasale za autonomiju


Glasački listići, izbori u Italiji, arhiv

Bogate italijanske oblasti Veneto i Lombardija glasale se u nedjelju za veću autonomiju sa učešćem glasača na referendumu dovoljnim da regionalne vlasti započnu pregovore sa centralnim vlastima Italije, ocijenio je danas AFP.

Prema zvaničnim rezultatima, oko 95 posto glasača izjasnilo se za veću autonomiju u Lombardiji, a oko 98 posto u Venetu. Odziv birača iznosi oko 40 posto u Lombardiji i 57 posto u Venetu.

Iako su oba referenduma neobavezujuća, jasna pobjeda opcije za autonomiju dat će liderima Lombardije i Veneta bolju poziciju u pregovorima s Rimom o većem udjelu u poreskim prihodima i većim ovlaštenjima u oblastima kao što su sigurnost, imigracija, obrazovanje i zaštita životne sredine.

Za razliku od referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije, birači u Lombardiji sa deset miliiona stanovnika i Venetu sa pet miliona ljudi, nisu odlučivali o otcjepljenju svojih oblasti i održavanje oba referenduma odobrio je Ustavni sud Italije.

Lombardija i Veneto su dva od 20 regiona Italije. Lombardija je jedna od naznačajnjih oblasti u Italiji po udjelu nacionalnog dohotka dok je glavni grad Milano ekonomski centar Italije i jedan od najznačajnijih gradova u Evropi.

Veneto je također bogata oblast sa glavnim gradom Venecijom koji je jedan od najposjećenijih gradova u svijetu sa više od 60 miliona turista godišnje.

XS
SM
MD
LG