Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U parlamentu Češke devet stranaka, Babiš sastavlja vladu


Andrej Babiš

Na parlamentarnim izborima u petak i subotu u Češkoj 60,84 odsto birača izglasalo je u parlament rekordnih devet stranaka a najviše glasova osvojila je prema očekivanjima stranka centra, ANO, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije, koga mnogi nazivaju češkim Trampom, Andreja Babiša koji će sastavljati novu češku vladu.

Od osam miliona registrovanih birača na izbore je izašlo njih 5.060.759 a ANO je osvojila više od očekivanja, 29,64 odsto glasova što joj daje 78 poslanika u Poslaničkom domu od 200 članova, saopštio je Zavod za statistiku nakon prebrajanja svih glasova.

Na drugom mestu je konzervativna Građanska demokratska stranka koju je svojevremeno osnivao pa se sa njom razišao bivši češki premijer i predsednik Vaclav Klaus sa 11,32 odsto glasova i 25 poslanika, na trećem prvi put u parlamentu češki Pirati sa 10,79 odsto glasova i 22 poslanika.

Najveći bauk izbora, ekstremistička stranka Sloboda direktna demokratija biznismena Tomija Okamure koja traži zabranu islama, izbeglica i izlazak Češke iz Evropske unije, zahvaljujući biračima velikih gradova, pre svega prestonice Praga osvojila je manje glasova nego što se na početku činilo i sa 10,64 odsto glasova i 22 poslanika tek je četvrta po jačini stranka u parlamentu.

Okamurini ekstremisti bili su u parlamentu i u dosadašnjem sazivu, ali kao partija Zora koja je zbog skandala oko zloupotrebe partijskog novca Okamuru izbacila iz svojih redova a sada nije prošla u parlament.

Debakl je doživela levica, kako nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je osvojila 7,76 odsto glasova i 15 poslanika, tako i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka premijera Bohuslava Sobotke koja će na osnovu 7,27 odsto glasova u parlamentu imati 15 poslanika.

Češka pred izborom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

XS
SM
MD
LG