Dostupni linkovi

Zvaničnik ODKB: Saradnja sa NATO bila bi uzajamno korisna


Srpsko-ruski vojni skup u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Srpsko-ruski vojni skup u Beogradu

Zvaničnik Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB), međudržavne vojne organizacije koja okuplja šest zemalja SSSR-a na čelu sa Ruskom Federacijom, rekao je u četvrtak u Beogradu da ta organizacija ima dobre odnose sa Ujedinjenim nacijama i OEBS-om, ali da sa NATO savezom nema kontakte.

„To ne znači da nije bilo signala sa naše strane. Još pre 15 godina izrazili smo spremnost na saradnju, ali odgovora nije bilo, mada smatramo da bi takva saradnja bila korisna za obe strane“, rekao jegeneralni sekretar ODKB general-pukovnik Jurij Hačaturov koji je govorio u četvrtak na omladinskom forumu u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije i ODKB.

Hačaturov je dodao da ga raduje što se ovaj skup održava u Beogradu, te je izrazio nadu "da će se ono što budemo ovde rekli lakše čuti u Evropi i da će početi da veruju ODKB".

Prema njegovim rečima, ODKB je 2009. godine formirao kolektivne snage brzog reagovanja u kojima je više od 20.000 vojnika i oficira.

„Održano je nekoliko desetina vežbi tih snaga“, rekao je Hačaturov.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je otvorio omladinski forum, je u pozdravnom govoru, Vulin je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da, kako je dodao, „prepoznaje zlo“.

„Srbija je vojno neutralna zemlja. Ali to ne znači da je viojna neutralnost opravdanje da se zlo ne prepozna. Srbija prepoznaje zlo terorizma, mržnje. Srbija prepoznaje zlo koje se dešava drugima“, rekao je Vulin.

Omladinski forum Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) trajaće do 21. oktobra i na njemu će učestvovati naučni radnici, eksperti, ambasadori te studenti i kadeti iz Srbije, i šest država-članica ODKB: Rusije, Belorusije, Jermenije, Kirgizije, Kazahstana i Tadžikistana.

ODKB je osnovan 1992. godine i osim šest država-članica, u svom sastavu ima i dve države sa statusom posmatrača: Srbiju i Avganistan.

Organizaciju su 1999. godine napustile Gruzija i Azerbejdžan, a 2012. iz članstva je izašao Uzbekistan.

XS
SM
MD
LG