Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inicijativa mladih pozvala Brnabić da smeni Vulina


Aleksandar Vulin ministar odbrane Srbije

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je u sredu da premijerka Srbije Ana Brnabić treba hitno da smijeni ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom najave da će osuđeni ratni zločinac Vladimir Lazarević biti predavač na Vojnoj akademiji.

"Zahtevamo da predsednica Vlade Ana Brnabić u najhitnijem roku, a najkasnije do kraja nedelje započne proceduru za razrešenje ministra Vulina, zbog njegovih trajnih napora da rehabilituje politiku ratnih zločina, kao i najistaknutije pripadnike te politike koji su zbog činjenja ratnih zločina služili višegodišnje kazne zatvora", naveli su u saopštenju.

Iz Inicijative dodaju da će, ukoliko premijerka ne reaguje na izjave ministra Vulina, zatražiti od poslanika Skupštine Srbije da pokrenu postupak za njegovo razrešenje.

"Ovo nije stranačko pitanje već pitanje poštovanja elementarnih civilizacijskih vrednosti odnosno na prvom mestu poštovanje žrtava ratnih zločina", naveli su.

Iz Inicijative dodaju da je "zločinačka politika" ministra odbrane "doživela svoj maksimum" izjavom da "niko od tih ljudi ne sme da ode sa životne pozornice, a da ne ostavi zapisano svedočenje o onome što je radio i kakve je odluke donosio".

Oni su podsetili da je presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u predmetima "Kosovska šestica" i "Vlastimir Đorđević" dokumentovano i činjenično potkrepljeno svedočenje o tome šta je srpski vojno-policijski vrh radio na Kosovu.

Inicijativa je pozvala i ministarku pravde Nelu Kuburović da pokrene postupak za primenu Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG