Dostupni linkovi

Trump ponovo kritikuje NFL zbog klečanje tokom himne


Američki predsjednik Donald Trump opet je u srijedu kritikovao ligu američkog fudbala NFL zbog igrača koji iz protesta kleče tokom intoniranja himne.

"NFL je odlučila da ne neće primoravati igrače da stoje tokom izvođenja nacionalne himne. Potpuno nepoštovanje naše velike zemlje", naveo je Trump na Twitteru.

Bio je ovo Trumpov odgovor na godišnji sastanak NFL.

Vlasnici NFL klubova i igrači u utorak su na redovnom godišnjem zasijedanju lige razgovarali o spornim društvenim pitanjima, mada tema stajanja tokom himne nije bila centralna.

Komesar NFL-a Roger Goodel (Rodžer Gudel) rekao je da vlasnici nijesu tražili od igrača da se obavežu da će stajati tokom intoniranja himne.

Tramp je prošlog mjeseca od vlasnika timova u NFL-u tražio da otpuste igrače koji tokom himne klečeći protestuju zbog policijske brutalnosti i rasne diskriminacije, što je naišlo na još veći protest igrača.

Simboličan protest započeo je kvoterbek San Franciska Colin Kaepernick (Kolin Kapernik) prošle godine kada je kleknuo tokom himne iz protesta zbog odnosa prema Afroamerikancima.

Njegov gest je slijedilo još nekoliko igrača američkog fudbala, da bi posle Trampovog poziva vlasnicima timova da ih otpuste, to uradilo više stotina igrača. U septembru su iz protesta na Trumpove uvrede i vlasnici i ostali igrači skazali solidarnost sa američkim igračima koji protestuju.

Ipak ove sezone niti jedan američki klub nije sklopio ugovor sa Colinom Kaepernickom nekadašnjim kvoterbekom "49-ke", a on je najavio tužbu protiv NFL.

Trump je u jednom od svojih istupa u septembru nazvao Kaepernicka "kučkinim sinom" na šta mu je njegova majka, inače bjekinja, na Twitteru odgovorila: "Pretpostavljam da sam onda jedna ponosna kučka."

XS
SM
MD
LG