Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kitarović: Možemo pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU


Hrvatska predsjendica Kolinda Grabar-Kitarović i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u Sočiju, 18. oktobra 2017.

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

"Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju", kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. "Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti", rekla je.

"Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti", naglasila je.

Rusija je zainteresirana za stabilan razvoj Zapadnog Balkana i za rješavanje nesuglasica u toj regiji, izjavio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov tokom susreta s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju.

"Zainteresirani smo da se Zapadni Balkan razvija stabilno, prevazilazeći unutarnje protivurječnosti koje i dalje postoje. Uvereni smo da u okviru zajedničkog kontinenta (Zapadni Balkan) treba da bude otvoren za suradnju sa svima, a ne da se radi po principu 'sa nama ili protiv nas'. Drago nam je što je Hrvatska spremna da vodi vanjsku politiku u više pravaca", rekao je Lavrov.

"Nadam se da će ova posjeta postati novi stepenik u odnosima Rusije i Hrvatske", rekla je hrvatska predsjednica, uoči susreta s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Grabar-Kitarović je danas započela trodnevnu službenu posjetu Moskvi, na poziv ruskog predsjednika, tokom koje će se susresti i s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom, predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom.

XS
SM
MD
LG