Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mikser: Rusija destabilizuje Zapadni Balkan


Zemlje članice Evropske unije su svesne da postoji uticaj spoljnih faktora na neke zemlje na Zapadnom Balkanu, poručuje Sven Mikser, ministar spoljnih poslova Estonije, koja predsedava Evropskom unijom. U razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Mikser je naglasio da su neka dešavanja u pojedinim zemljama regiona, bila zabrinjavajuća za zemlje članice.

“Postoje i spoljni faktori koji utiču na destabilizaciju prilika na Zapadnom Balkanu. Među ovim spoljnim igračima je i Rusija”, poručio je šef estonske diplomatije Sven Mikser.

Mikser poručuje da njegova vlada ima pozitivan pristup prema daljem proširenju Evropske unije.

“Kada zemlje kandidati demonstriraju progres i pokažu spremnost za reforme, mi kao Estonija smo mišljenja da nemamo pravo da ih zadržavamo zbog nekih unutrašnjih problema u EU”, rekao je.

'Destabilizirajuća uloga spoljnih uticaja'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Sven Mikser, je naglasio kako Evropska unija pridaje veliku pažnju političkim dešavanjima na Zapadnom Balkanu jer cela stabilnost i bezbednost evropskg kontinenta zavisi i od toga koliko je region siguran.

“Mi smo posvećeni potpunoj i slobodnoj Evropi, a region Zapadnog Balkana je veoma važan deo našeg konitnenta. Veoma smo zainteresovani da vidimo konsolidovanu politčku stabilnost u svakoj zemlji regiona”, rekao je.

Estonski ministar inostranih poslova najavio je mogućnost otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

“Mi smo spremni da otvorimo poglavlja u trenutku kada se steknu uslovi za to. Mi smo pozitivni, jer verujemo da je proširenje proces zasnovan na zaslugama”, izavio je Mikser.

'Proces proširenja je zasnovan na zaslugama'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Estonija je na čelu EU do 31. decembra ove godine. Otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovrima kako sa Podgoricom tako i Beogradom očekuje se pre kraja ove godine, tako da će ostati na estonskom predsedništvu da pripremi međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom, sa ciljem otvaranja i privremenog zatvaranja nekih poglavlja u pristupnim pregovorima.

XS
SM
MD
LG