Dostupni linkovi

Sukobi prosvjednika i policije u Kijevu


Prosvjed opozicije u Kijevu
Prosvjed opozicije u Kijevu

Prosvjednici koji su u Kijevu pozvali predsjednika Petra Porošenka ili da donese antikorupcijske reforme ili odstupi s vlasti sukobili su se s policijom ispred ukrajinskog parlamenta. Prosvjed su organizirali Mihail Saakašvili i drugi oporbeni čelnici.

Uglavnom mirne demonstracija ukratko se pretvorile nasilje kada je skupina prosvjednika pokušala donijeti šatore ispred parlamenta. Snage sigurnosti koristile su suzavac kako bi zaustavile prosvjednike kojih je prema policijskim izvorima bilo oko 4,5 tisuća, oko trećine od broja koji je organizator očekivao.Manje ozljede iz sukoba prijavili su i demonstranti i policija.

Do rane večeri, prosvjednici su podigli nekoliko šatora oko parlamenta.Također su uspjeli donijeti metalne štitove, kao što su to radili aktivisti u masovnim protestima Euromajdana koji su u februaru 2014.doveli silaska s vlati prouruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča.

Saakašvili, bivši gruzijski predsjednik i guverner Odese koji je ostao je bez državljanstva Gruzije i Ukrajine, pozvao na demonstracije prošlog mjeseca nakon što se vratio u Ukrajinu iako nije imao dokumente.

XS
SM
MD
LG