Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinari u Srbiji traže objašnjenje od BIA


Centar Beograda

Mreža za istraživanje i kriminala i korupcije (KRIK) zatražila je od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA.

Novinaru Politike Dušanu Teleskoviću takođe nije omogućeno prisustvo. NUNS traži da direktor BIA objasni diskriminaciju novinara.

Iz redakcije KRIK navode da su se njihove novinarke Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć akreditovale da prisustvuju tom događaju i da su zahtevi za akreditacije poslati zajedno sa zvaničnog mejla redakcije.

Kako navode, Milica Vojinović je ušla na događaj, međutim, Vesni Radojević saopšteno je da ne može da mu prisustvuje jer ne "postoje bezbednosni uslovi".

Iz KRIKA ističu da je na insistiranje Vesne Radojević da joj objasne šta to znači, osoba zadužena za izdavanje akreditacija koja nije želela da se predstavi pozvala novinarku da se udalji. Radojević je rečeno i da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke na mejl.

Novinar Dušan Telesković, kome danas takođe nije bio omogućen ulazak na svečanost BIA, rekao je da mu je na ulazu rečeno da se radi o "bezbednosnim razlozima" i da "nema bezbednosnih uslova" za njegovo prisustvo.

Telesković je, u izjavi FoNetu, rekao da je redakcija Politike na vreme poslala akreditaciju sa njegovim imenom za taj događaj, u ponedeljak u 16:18 časova.

Novinarima koji su se tokom svečanosti u BIA kod nadležnih interesovali zašto kolegama iz Poltiike i KRIK-a nije dozvoljen ulaz, rečeno je da "nisu poslali akreditacije".

Jedan od nezvaničnih odgovora je bio da je Telesković, pored što nije akreditovan, i zakasnio, jer je na kapiju BIA došao u 13:05 časova, a u pozivu je pisalo da novinari treba da dođu najkasnije do 13:00.

Novinari su se, međutim, mogli uveriti i da je dosta njihovih kolega dolazilo posle 13 časova, a ekipa Radiotelevizije Srbije stigla je tek u 13:50.

XS
SM
MD
LG