Dostupni linkovi

Studenti pred sudom: Nismo organizatori protesta


Studenti pred sudom
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Studenti pred sudom

Gavrilo Vučetić i Pavle Terzić izjavili su pred sudom da nisu organizovali protest pod nazivom „Protiv diktature“. Na početku suđenja u beogradskom Prekršajnom sudu, dvojica okrivljenih studenata Fakulteta dramskih umetnosti, protiv kojih je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podnelo prekršajnu prijavu u kojoj se tvrdi da su organizatori neprijavljenog skupa koji je održan 21. aprila u centru grada, odbacili su policijske navode, dok je odbrana zatražila saslušanje svedoka.

Njihov branilac, advokat YUKOM-a Kristina Todorović, rekla je da je predložila da sud sasluša policajce koji su podneli prijavu i učesnike protesta. Kako je navela, sud ima rok od dva meseca da odluči da li će prihvatiti predlog odbrane.

Vučetić i Terzić rekli su nakon saslušanja pred sudom da veruju u pravosuđe, da očekuju oslobađajuću presudu i da podnošenje prekršajne prijave vide kao zastrašivanje od strane vlasti.

U prekšajnoj prijavi MUP-a navodi se da je policija utvrdila da su njih dvojica organizatori neprijavljenog skupa jer su na protestu 21. aprila vodili skandiranje ispred redakcije Informera, izdvojili su se na čelu kolone kao organizatori, a kasnije ispred zgrade Narodne Skupštine pozvali okupljene da prihvate poziv lidera Nove stranke Zorana Živkovića da posmatraju sednicu parlamenta sa balkona. Studenti su negirali ove navode i naveli da protest nisu organizovali i da su na čelo kolone došli spontano. Protesti "Protiv diktature" počeli su po okončanju izbora u Srbiji 3. aprila.

Optužene studente FDU danas je ispred suda podržalo oko 200 ljudi, među kojima su bili njihovi profesori sa fakulteta, aktivisti građanskih organizacija i predstavnici opozicionih stranaka. Protestno okupljanje, koje je obezbeđivao veći broj pripadnika MUP-a, proteklo je bez incidenata.

XS
SM
MD
LG