Dostupni linkovi

Malta: Ubijena blogerka koja je istraživala korupciju


Joseph Muscat, premijer Malte
Joseph Muscat, premijer Malte

Malteška blogerka Daphne Caruana Galizia (Daphne Caruana Galizia), čije su optužbe o korupciji vlade dovele do prijevremenih izbora u junu, poginula je danas u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila, saopštili su policijski i politički zvori.

Eksplozija se dogodila u mestu Bidnija, blizu Moste, neposredno pošto je napustila svoju kuću, navode izveštaji. Detonacija je bila toliko snažna da je vozilo bačeno u obližnje polje, prenijela je agencija France Press (AFP).

Malteški premijer Joseph Muscat je na konferenciji za medije sazvanoj poslije ubistva osudio "varvarski napad", i naredio snagama sigurnosti da upotrijebe sva raspoloživa sredstva da se počinioci privedu pravdi.

"Ono što se danas desilo je neprihvatljivo na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu izražavanja", rekao je Muscat i pozvao na jedinstvo.

Caruana Galizia, 53, sarađivala je sa više malteških medija a prije svega je bila poznata po blogu u kome je otkrila više korupcionaških afera.

Početkom juna Muscatva laburistička partija, koja je na vlasti od 2013. ubjedljivo je pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima sazvanim poslije niza skandala u kojima su bili umiješani premijerovi bliski saradnici i čak i supruga zbog otrkića u kojima je Caruana Galizia igrala centralnu ulogu.

"Svako zna da je Caruana Galizia bila moj oštri kritičar, politički i lično", rekao je Muscat i naglasio da ne može biti "opravdanja na bilo koji način" za takvo dejlovanje.

"Neću se smiriti dok pravde ne bude zadvoljena u ovom slučaju" poručio je.

Ministar energetike, šef kabineta premijera Muscata pa i njegova supruga osumnjičeni su da imaju of shore račune koji su otkriveni u okviru skandala oko Panamskih dokumenata.

Muscat je kategorički demantovao optužbe i obećao da će podnijeti ostavku ukoliko se pokaže tačnost novoda.

XS
SM
MD
LG