Dostupni linkovi

Kirkuk: Iračke snage preuzele glavne gradove od Kurda


Iračke snage ulaze na vojni aerodom u Kirkuku
Iračke snage ulaze na vojni aerodom u Kirkuku

Iračke eltne vladine snage preuzele su kontrolu nad ključnom vladinom zgradom u Kirkuku bez sukoba, javlja Reuters.

Irčaki premijer Hajdar al-Abadi naredio je podizanje iračke zastave u Kirkuku i drugom oblastima pod kurdskom kontrolom.

Reuters takođe javlja da je regionalna vlada Kurdistana rekla da nafta još uvijek prolazi kroz naftovod za izvoz te da oni neće preduzeti koraka na zaustavljanju protoka.

Istovremeno je visoki zvaničnik iračkog Ministarstva nafte rekao da će za vrlo kratko vrijeme iračke snage preuzeti kontolu nad iračkim naftnim poljima i obnoviti proizvodnju.

Tako su iračke vladine snage preuzele kontolu nad svim ključnom instalacijama koje je kontrolisala regionalana kurdistanka vlada.

Bgadad je saopštio da su se pešmerge "povukle bez borbe", ali da ima sukoba južno od Kirkuka. Preuzeli su i kontrolu nad vojnom bazom.

Operacija snaga Bagdada započela je skoro mjesec dana nakon što je kurdski irački region održao kontroverzni referendum o nezavnosti 25. septembra.

Iračke vlasti tvrde da je referendum na kojem je domintno podržana nezavisnost Kurdistana bio protivustavan.

Međunarodna zajednica, uključujući i SAD bili su protiv održavanja referenduma, kojem se osim Iraka snažano protive i Turska i Iran koje takođe imaju velike kurdske manjine.

XS
SM
MD
LG