Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić i Čović predlažu sastanak BiH, Srbije i Hrvatske


Dragan Čović i Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas su, nakon sastanka u Beogradu, najavili moguće potpisivanje sporazuma o granici između Srbije i BiH, te pozvali na organizovanje sastanka Srbije, BiH i Hrvatske.

"Smatramo da bi taj sastanak doveo do važnih i konkretnih rešenja i bio od ogromnog značaja za ceo region Zapadnog Balkana", rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna da na tom sastanku učestvuje bilo na predsjedničkom nivou ili na nivou premijera.

Vučić je naveo da je sa Čovićem razgovarao o utvrđivanju granice između dvije države, te rekao kako je opstalo da se usaglasi područje oko hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, odnosno sporno je 17 hektara kod HE Zvornik i pet hektara kod HE Bajina Bašta.

Čović je izjavio da bi tokom uzvratne zvanične posjete delegacije BiH Srbiji 6. i 7. decembra mogao da bude parafiran dogovor o granici između dvije države.

"Parafiranjem dogovora poslali bismo snažnu poruku o odnosima Srbije i BiH", rekao je Čović, te najavio da za pet ili šest dana ide na razgovore u Zagreb i takođe rekao da se nada da će uskoro biti održan i sastanak Srbije, BiH i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG