Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pobeda partije Sebastijana Kurca


Sebastian Kurz

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc proglasio je pobedu svoje stranke Austrijske narodne partije (OVP) na parlamentarnim izborima, zahvaljujući kojoj bi mogao da postane najmladji šef vlade u Evropi, javlja Beta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je rezultate izbora pošto su prebrojani gotovo svi glasački listići, posle čega je Kurc proglasio pobedu koju je nazvao "istorijskom", navodeći da je njegova konzervativna stranka trijumfovala nad socijaldemokratama samo dva puta od Drugog svetskog rata.

"Danas nije dan trijumfa nad drugima, nego dan naše šanse za stvarnu promenu u ovoj zemlji", rekao je Kurc oduševljenim pristalicama.

Konačni rezultati biće objavljeni sredinom nedelje, pošto je ostalo da se prebroji više od 800.000 glasova gradjana koji nisu glasali u svojim okruzima. Na izborima, prema podacima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, Austrijska narodna partija (OVP) osvojila je 31,4 odsto glasova, što je sedam odsto više nego što je imala na prethodnim izborima 2013. godine. Kurc je to opisao kao najveći skok u istoriji njegove stranke. Iako je prema projekcijama bila na trećem mestu, evroskeptična desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) predvodjena Hajncom-Kristijanom Štraheom završila je druga, sa 27,4 odsto. Na trećem mestu je Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,7 odsto glasova.

Izborni rezultati ukazuju da će Austrija, kojom su umerene stranke centra vladale decenijama, sada skrenuti udesno pošto će novu vladajuću koaliciju najverovatnije činiti OVP i FPO, stranke koje zagovaraju tvrdji stav prema imigrantima i muslimanima nego što je to bio slučaj do sada, kada su na vlasti bili socijaldemokrate i OVP.

I OVP i FPO usmerile su svoju kampanju na pitanja imigracije i islama i pozivale na čvršću kontrolu austrijskih granica i brzu deportaciju tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni, kao i na obračun s radikalnim islamom. I šef socijaldemokrata, kancelar Kern priznao je danas da rezultati izbora ukazuju na "zaokret udesno".

Od dolaska na čelo Austrijske narodne partije, Kurc je pomerio partiju udesno, iako je izbegavao zapaljivu retoriku koju koristi Slobodarska partija Austrije i njen lider Štrahe. Sa druge strane, Kurc je naklonjen Evropskoj uniji i sa njim na čelu vlade članstvo Austrije u Uniji ne bi trebalo da bude upitno. Najveći gubitnik izbora su Zeleni, na čijem je čelu Ulrike Lunaček, pošto neće preći cenzus od četiri odsto. Oni su dobili poverenje svega 3,9 odsto birača, što je njihov veliki pad u odnosu na prethodne izbore 2013. godine, kada su osvojili 12,4 odsto. U parament su ušle još dve male stranke, liberalni NEOS i zeleni Plic.

XS
SM
MD
LG