Dostupni linkovi

Kosovo: Osuda napada na glavnog urednika portala "Insajderi"


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Najviši zvaničnici Kosova, predstavnici ambasada, političkih stranaka i asocijacije novinra večeras su najoštrije osudili napad na glavnog i odgovornog urednika portala Insajderi Vehbija Kajtazija.

Kajtazi je napadnut oko 14.30 pri čemu su mu nanete lake povrede. Asocijacija novinara Kosova tim povodom za sutra u 12 sati sazvala je protest i upozorila da je ove godine značajno povećan broj napada na predsavnike medija.

Policija je privela jednu osobu. Kajtazi je posle pregleda u Urgentnom centru rekao da poznaje napadača, ali nije hteo da otkrije njegov identitet.

Vlada Kosova i predsednik Kosova Hašim Tači osudili su napad. Tači je naveo da nasilje ne sme da bude sredstvo izražavanja nezadovoljsva ili rešavanja problema.

"Nasilje je neprihvatljivo. Rad novinara, sloboda medija i izražavanja su demokratske vrednosti na kojima mi gradimo naše društvo", napisao je Tači na Fejsbuku.

Ambasador SAD Greg Delavi napisao je na Tviteru da je za žaljenje da na Kosovu napadaju novinare.



Demokratski savez Kosova i predsednik stranke, bivši premijer Kosova Isa Mustafa ocenili su da su u demokratskom društvu sloboda medija i izražavanja zagarantovane Ustavom.

"Nasilje je neprihvatljivo i treba da se sankcioniše što pre", navela je DSK u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik Insajdera napadnut je danas kada je izlazio iz kafane u centru Prištine, a od udarca lice mu je bilo krvavo.

Direktor tog portala Parim Oluri, koji je nedavno bio meta napadača, rekao je prištinskim medijima da se napad na Kajtazija povezuje s napisima o navodnim prevarama poslanika Incijative za Kosovo Miljaima Zeke. Zeka je tvrdnje odbacio navodeći da osudjuje napade na novinare.

Portal Insajder poznat je po istraživačkim napisima i otkrivanju brojnih aferu u institucijama Kosova. Prvi je objavio tonske zapise afere "Pronto" u kojoj je po nalogu Euleksovog tužilaštva prisluškivan šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci.

Insajder je objavio i deo prisluškivanih razgovora u kojima se čuje i Tači koji je tada bio premijer.

XS
SM
MD
LG