Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katalonski lider pod pritiskom i Barselone i Madrida


Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont pod pritiskom je i independista i Madrida.

Tvrdolinijaška struja u pokretu za nezavisnost traži od njega da proglasi nezavisnost od Španije dok iz Madrida stižu poruke da se odredi i kaže da li je ili ne, odnosno da kaže da li je utorak veče proglašena nazavisnost Katalonije ili nije.

Dva saveznika katalonskog predsjednika u pokretu za nezavisnost poručila su mu da više ne gubi vrijeme i da ignoriše prijetnje Vlade Španije o preuzimanju potpune ili djelimične kontrole nad Katalonojim.

Puigdemontu su se obratili lideri krajnje ljevičarskog CUP-a i Građanske nacionalne skupštine (ANC) koja je organizovala masovne skupove podrške za nezavisnost Katalonije sljedećom porukom:

"Nema smisla zadržati suspenziju proglašenja nezavisnosti s obzirom da Madrid odbacuje bilo kakav dijalog."

Centralna vlada u Madridu dala je Puigdemontu do ponedjeljka rok da razjasni da li je ili ne proglasio nezavisnost regiona, navodi AP, dodajući da ga i oni pritiskaju da se što prije izjasni.

"To je samo da ili ne" rekla je zamjenica premijera Soraya Saenez de Santamaria novinarima nakon sjednice vlade u petak.

Španska vlada je u srijedu najavila povlačenje Člana 155 Ustava Španije koji će im omogućiti ukidanje autonomnih ovlasti katalonskoj vladi i preuzimanje kontrole nad ovom regijom odmah ili korak po korak.

Skoro 90 posto glasača podržalo je nezavisnost Katalonije, pri izlaznosti od 43 posto, u ovoj regiji koja ima 7,5 miliona građana, na referendumu održanom 1. oktobra, koji je propraćen brutalnom akcijom španske policije u kojoj je povrijeđeno više od 800 ljudi.

Španska vlada se prošlog vikenda izvinila za brutalnost policije nakon čega su u Barseloni održane demonstracije protiv nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG