Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CINS: Kusturica u sukobu interesa


Emir Kusturica u Parku prirode Mokra Gora

Agencija za borbu protiv korupcije u Srbiji utvrdila je da je redatelj i predsjednik skupštine Parka prirode, Emir Kustrurica u sukobu interesa, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

U tekstu CINS navodi da je, prema ugovorima koje je Kusturica potpisivao kao direktor državnog Parka prirode Mokra gora, njegova privatna firma trebalo da postane vlasnik dela novih objekata, dok bi sve troškove materijala snosio Park prirode. Zbog toga je, podseća CINS, Kusturici u martu izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji, koja je postala konačna 6. septembra.

Agencija je, ukazuje CINS, takvu odluku donela zbog toga što je Kusturica, kao nekadašnji direktor Parka prirode, potpisivao ugovore sa svojom privatnom firmom Lotika. Park prirode Mokra gora je državno preduzeće koje upravlja Parkom prirode Šargan-Mokra gora, a Kusturica je direktor bio od njegovog osnivanja 2006. do 2013. godine.

Ostavku je podneo nakon što su službenici Državne revizorske institucije ukazali na nepravilnosti u radu Parka, poput problematičnih javnih nabavki i nepopisivanja imovine i obaveza, a potom je postao predsednik Skupštine Parka prirode, piše u tekstu CINS.

XS
SM
MD
LG