Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meta: Albanski pasoši nisu rešenje za građane Kosova


Doček predsjednika Albanije Ilira Mete u Prištini

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u Prištini od predsednika Albanije Iljira Meta zatražio da se pitanje izolacije građana Kosova uspostavljeno zbog blokade procesa liberalizacije viza reši tako da Albanija dodeli albansko državljanstvo građanima Kosova, na šta je Meta rekao da to nije rešenje.

"Evropska unija je dovela Kosovo u položaj klasične izolacije, posebno po pitanju liberalizacije viza", kazao je Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Albanije Iljirom Metom koji danas boravi na Kosovu.

Meta je na to odgovorio kako "nije rešenje da se primi albansko državljanstvo", već je rešenje da se prevaziđe problem izolacije Kosova.

"Izražavamo neophodnost okončanja izolacije, da ne kažem diskriminacije, građana Kosova", rekao je Meta ocenjujući nepravednim uslovom za liberalizaciju viza ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Tokom današnjeg boravka na Kosovu, albanski predsednik je dočekan sa najvišim državnim počastima, uz počasnu jedinicu garde Bezbednosnih snaga Kosova.

Kosovski predsednik je Metu odlikovao Ordenom nezavisnosti za doprinos i angažovanje albanskog predsednika za slobodu i nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG