Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladićevi branioci prijete tužbom


Haški tribunal

Obrana haškog optuženika Ratka Mladića uputila je novi hitan zahtjev da joj se dostavi sveobuhvatna medicinska dokumentacija o liječenju optuženog, prijeteći da ako to ne bude urađeno, da će podnijeti tužbu za nepoštivanje suda.

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić u podnesku Haškom sudu su naveli da Tribunalov sekretarijat i pritvorska jedinica "odbijaju da surađuju s obranom", prenosi BIRN-Justice Report.

"Postalo je jasno da je medicinsko osoblje pritvorske jedinice nespremno ili nesposobno da pruži zdravstvenu njegu potrebnu da se zaštiti i očuva život pritvorenika poput Mladića. Potrebna je hitna reakcija", navodi se u podnesku.

Branioci tvrde da su dokumentaciju tražili još u januaru ove godine.

Sekretarijat Tribunala saopćio je prošlog tjednada je, nasuprot tvrdnjama obrane, optuženom dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i liječenju kojem je podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu.

Mladićevi advokati su u novom podnesku naveli da je ovo "neistina".

Obrana je nedavno tražila da Mladić bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Haagu liječen na neadekvatan način.

Sudsko vijeće taj zahtjev je odbilo, zaključujući da je Mladić u Haagu liječen na ispravan način i u skladu s medicinskim standardima.

Branioci su, ovih dana, nagovijestili da će uskoro zatražiti da Mladić bude pušten na liječenje u Srbiju, budući da su od vlasti u Beogradu zatražili i dobili državnu garanciju za privremeno oslobađanje.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Mladić u pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Bošnjakai Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

XS
SM
MD
LG