Dostupni linkovi

NYT: Izrael uhvatio ruske hakere i obavijestio SAD o pokušajima krađe


Ilustracija
Ilustracija

Izrael je obavijestio Sjedinjene Države o hakerskim aktivnostima Rusije putem ruske tvrtke za proizvodnju antivirus softvera Kaspersky Lab, što je otkriveno prije dvije godine, piše danas The New York Times (NYT).

List piše da su hakeri ruske vlade pretraživali kompjutore diljem svijeta u pokušaju da dospiju do američkih obavještajnih programa, ali da nisu bili svjesni da izraelski obavještajci prate njihovu aktivnost i da su na kraju o tome obavijestili SAD koje su onda zaustavile taj opasan pokušaj hakiranja.

Ruski hakeri su eksploatizirali antivirus programe kompanije Kaspersky Lab koje uveliko koristi oko 400 milijuna ljudi u svijetu, uključujući dužnosnike agencija američke vlade.

Kaspersky Lab je primijetio izraelske upade u sustav sredinom 2015., kada je inženjer te tvrtke primijetio neobičnu aktivnost u mreži dok je isprobavao novo oruđe.

The New York Times piše da su ruski hakeri koristili taj softver da ukradu tajne dokumente od jednog službenika Agencije za nacionalnu sigurnost SAD, koji je koristio taj antivirus softver na svom kućnom kompjutoru.

Oni su taj softver pretvorili u neku vrstu mašine za pretraživanje, ali obim takve aktivnosti još nije objelodanjen.

Prethodno izvješće o ruskom korištenju softvera za krađu povjerljivog materijala Agencije za nacionalnu sigurnost SAD od njenog službenika koji je softver neodgovorajuće koristio kod kuće, objavio je Wall Street Journal prošlog tjedna, ali tada nije objelodanjena uloga Izraela u sprječavanju ruskih hakera da došu do osjetljivih informacija.

XS
SM
MD
LG